Wilsverklaringen

In schriftelijke wilsverklaringen kunt u uw wensen op medisch gebied vastleggen. U stelt deze wilsverklaringen op voor een situatie waarin u uw wensen zelf niet meer kenbaar kunt maken.

Iedereen kan een wilsverklaring naar wens samenstellen. De tekst kan handgeschreven, getypt of gedrukt zijn. Er moet een aantal persoonsgegevens worden opgenomen, zodat het duidelijk is van wie de verklaring is. Vermeld daarom uw achternaam, voornamen (voluit), geboortedatum en geboorteplaats en aan het eind van het document de datum en handtekening. 

U kunt op elk moment een wilsverklaring opstellen, hoe eerder hoe beter. 

De belangrijkste info over wilsverklaringen op een rij

  • Artsen en naasten hoeven niet te ondertekenen
  • Met het invullen van de verklaringen legt u uw eigen individuele wens vast. Uw partner en/of kinderen en uw arts hoeven uw wilsverklaringen dus niet te ondertekenen. Het is natuurlijk wel van belang dat u de verklaringen met hen bespreekt.
  • Voor uw (huis)arts is het van belang dat hij/zij zeker weet dat de verklaring van uzelf afkomstig is en niet van iemand anders. Als u de verklaring zelf aan uw arts geeft en u er vervolgens met hem/haar over spreekt, weet hij/zij zeker dat uw verklaring echt uw wil weergeeft.

Kijk voor meer informatie op https://www.thuisarts.nl/wensen-voor-zorg-en-behandeling/ik-wil-mijn-wensen-over-zorg-en-behandeling-opschrijven